MoneyBull- A legérdekesebb gazdasági hírek egy hel

Kutatókat tiltott ki a Facebook, kényes területet akartak vizsgálni

2021. szeptember 06. - MoneyBull

A New York Egyetem kutatói egy projektükben azt vizsgálták, hogy miként terjednek a téves és hamis információk a Facebookon keresztül. Az óriásvállalat nem örült a felmérésnek, ezért megpróbálták megnehezíteni az adatgyűjtést. Mondvacsinált indokkal kitiltották az egyetem azon munkatársait a Facebookról, akik ebben a kutatásban részt vettek. 

fake_pg.jpg

A tanulmány megállapította, hogy 2020 augusztusától, 2021 januárjáig hatszor több kattintást kaptak azok a Facebook bejegyzések, melyekben félretájékoztatás volt. 

A múlt hónapban a Facebook letiltotta a kutatók személyes fiókjait és blokkolta a hozzáférést a Facebook platformjaihoz. A cég szerint a tudósok egy olyan böngészőből elérhető bővítményt használtak, ami megsértette a cég általános szerződési feltételeit. 

" A NYU Ad Observatory projektje a politikai hirdetéseket jogosulatlan eszközökkel tanulmányozta, így olyan adatokat szereztek meg a Facebooktól, mely sérti az Általános Szerződési Feltételeinket. Ezért megtettük a szükséges intézkedéseket, hogy megállítsuk az illetéktelen adatgyűjtést és megvédjük az emberek magánéletét az FTC rendelet szerinti adatvédelmi programunknak megfelelően" - Nyilatkozta Mike Clark, termékmenedzsmenti igazgató. 

De Laura Edelson, a NYU Cybersecurity for Democracy projekt vezető kutatója szerint, ennek semmi értelme nem volt, mert a kérdéses böngészőbővítmény még mindig fent van és letölthető. A Facebookhoz való hozzáférésük korlátozása azonban gátolja, hogy a kutatót vizsgálni tudják a téves információk áramlását. 

hoax.jpg

A Facebook rendszere nem részesíti előnyben vagy jutalmazza az egyik vagy másik oldalról érkező hamis híreket. A szélsőjobb és a szélsőbal média ökoszisztémája azonban alapvetően különbözik Edelson szerint.

"A szélsőjobboldalinak titulált médiaforrások 40%-a aktívan terjeszt hamis információkat. Ez máshol nem haladja meg a 10%-ot"- mondta Edelson.

A Facebook állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban és legjobban ki tudja szűrni az álhíreket. 

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy harcoljunk a hamis információk terjedése ellen a Facebookon. Technológiai és emberi ellenőrzéssel eltávolítjuk a hamis fiókokat, támogatjuk az értő információfogyasztást, és gondoskodunk arról, hogy ne legyen kifizetődő kéretlen tartalmat terjeszteni. Bizonyos országokban emellett a pártatlan Nemzetközi tényellenőrző hálózat által tanúsított, független tényellenőrzőkkel is együttműködünk, akik a hamis információk felismerésében és értékelésében segítenek nekünk" - írja a Facebook honlapja. 

Forrás: CNN, MoneyBull 
Kép: Envato 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moneybull.blog.hu/api/trackback/id/tr1216680806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása