MoneyBull- A legérdekesebb gazdasági hírek egy hel

Franciaországban betiltották Wish alkalmazást

2022. január 11. - MoneyBull

A francia kormány elrendelte, hogy a keresőmotorokból és az alkalmazásboltokból távolítsák el a népszerű amerikai e-kereskedelmi platformot, a Wish-t. Ezt azzal indokolták, hogy az online kiskereskedelmi vállalat megszegi az európai termékbiztonsági előírásokat. 

_t20_b6n61v.jpg

A Francia Versenyügyi, Fogyasztói Ügyek és Csalás Elleni Főigazgatóság (CGCCRF) kemény lépésre szánta el magát. A Wish már nem elérhető a Google vagy a Bing találati oldalain, de az AppStore-ból és a GooglePlay áruházból sem lehet letölteni. Bár az oldal URL címe továbbra is elérhető marad, így amennyiben a franciák a böngészősávba beírják, hogy Wish.com, az oldalt meg tudják látogatni, de a keresőmotorok és az alkalmazásboltok nem fogják listázni. Ez egyértelműen csapást jelent a platform online láthatóságának

"A kereső és közösségi médiás hivatkozások megszüntetése jelentőse csökkenti annak kockázatát, hogy a fogyasztók veszélyes termékekre bukkanjon a webhelyen" - magyarázta Cédric O, francia digitális államtitkár. 

A kormány döntése az után született, hogy a DGCCRF próbavásárlásokat végzett, mely során nagyszámú, nem megfelelő és veszélyes terméket sikerült beszerezniük. 

Az ellenőrzött játékok 45%-át, az ékszerek 64%-át, míg az elektromos termékek 95%-át nem is lehetne forgalmazni az Európai Unióban, mert nem rendelkeznek megfelelő minősítéssel. 

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a Wish nem teljesítette megfelelően a forgalmazói kötelezettségeit a termékek kivonása és visszahívása érdekében. Bár a veszélyesnek jelentett termékeket az esetek többségében 24 órán belül eltűnt az oldalról , de a platformon ismételten megjelent más néven. Sőt, esetenként ugyan annál az eladónál. 

Júliusban a DGCCRF két hónapot adott a Wish-nek, hogy teljesítse kötelezettségeit, de ezt nem tette meg, aminek következtében a kormány korlátozza az elérést amennyire tudja. 

"Ez a döntés jól szemlélteti a kormány fellépését a fogyasztók védelme, illetve a termékbiztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó gazdasági szereplők tisztességtelen versenye elleni hatékony küzdelme érdekében" - mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter. 

Franciaország azért küzd, hogy ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák a fizikai üzletekben, mint az online boltokban -  mondta Le Maire. 

Hozzátették, hogy ez lesz Franciaország egyik prioritása, amikor átveszi az EU Tanács soros elnöki tisztét. 

A Wish beperli a Francia államot

"Jogi lépéseket kezdünk, hogy megtámadjuk az általunk törvénytelennek és aránytalannak tartott intézkedést" - áll a Wish közleményében. 

A Wish-nél elmondták, hogy mindig eleget tettek a francia Versenyügyi, Fogyasztói Ügyek és Csalás Elleni Főigazgatóság (CGCCRF) kéréseinek és megpróbáltak konstruktív párbeszédet folyatni a fogyasztóvédelmi szervezettel. 

MoneyBull szerkesztőségi vélemény

A világon forgalmazott termékek 60%-a kínából érkezik. Amennyiben a Wish-t be akarják tiltani Franciaországban, az összes e-kereskedelmi platformmal ezt kellene tenniük élen az Aliexpress-szel, az eBay-jel és az Amazonnal egyetemben. Az összes ilyen oldalon lehet találni olyan terméket, ami nem felel meg az EU-s szabványoknak.

A szerkesztőség több tagja folyamatosan vásárol a Wish-ről, az esetek 80%-ban megfelelő terméket kapunk a bolti árnál jóval olcsóbban. Eddig minden esetben, amikor egy termék minősége nem volt megfelelő, visszaküldés nélkül 3 percen belül visszakaptuk a termék árát.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moneybull.blog.hu/api/trackback/id/tr4816764200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2022.01.12. 14:26:53

Az Amazon eseten elvileg az EU-ban nem forgalmazhato termekeket nem jelenitheti meg es nem ertekesitheti a ceg az EU-n belul es ezt elvileg be is tartjak. A kinai boltok eseten kevesbe jo a helyzet, ezert a vamhatosagoknak kellene minden esetben csomagbontassal ellenorizniuk minden az EU-ba bejovo termeket es magan kuldemenyt, kiveve ha a csomaghoz csatolt kisero papirok tartalmazzak az EU-s szabalyoknak megfelelo tanusito okmanyokat es az oldal vagy az elado regisztralt az EU uj nemzetkozi vamfizetesi rendszerebe. Az amazon eseten pl. lehetoseg van egyuttal megfizetni a vamot a termek kifizetesekor. Ezzel elvileg az is garantalt, hogy nem kuldenek olyan termeket amit nem lenne szabad, hiszen a vasarlas a vam atutalasakor, meg a csomag feladasa elott bejelentese kerul az EU-s vamhatosagnak. Lehet szabalyosan is kereskedni, a wish ugy latszik ignoralta a francia allamot, pedig eleg lett volna mindig megigerniuk, hogy uldozik az illegalis termekeket es minden kereskedotol minden termekhez EU-s megfelelosegi nyilatkozatot kerni. Az, hogy visszaallitottak a korabban letiltott termekeket eleg bena huzas volt, igy lehet a legkonnyebben lebukni a hatosag elott, mert meg keresni sem kell.

Medgar 2022.01.12. 14:52:22

A wish ócska szarokat árul, senkinek sem fog hiányozni...

midnight coder 2022.01.12. 17:31:01

@kvp: A dolog ott kellene hogy kezdõdjön, hogy az államnak nem lenne szabad belepofázni, hogy a polgár milyen terméket vásárol. Kivéve talán a kábszer és a robbanóanyag. Már ha ilyen liberalizmus nevû dologban gondolkodunk.

csakeztengedte 2022.01.12. 18:51:21

@midnight coder: Persze-persze. Életveszélyes dolgok nyugodtan jöhetnek mi? Épp egy gondoskodó állam , az aki gátat tud szabni az egyre hülyülő emberek érdekében. Nincs az az olcsó káros, mérgező, veszélyes szar, amit ne vennének meg sokan. Csak mert jó lesz az, occó kínai, meg fukar szerencsétlen.

eßemfaßom meg áll 2022.01.12. 19:43:09

Nem tudom elképzelni azt az embert aki képes a wishről rendeli akármit is.

eßemfaßom meg áll 2022.01.12. 19:46:44

"A szerkesztőség több tagja folyamatosan vásárol a Wish-ről,"

[fetrengveröhög]

Ez azért sok mindent megmagyaráz

Fasszopó vén tolvaj 2022.01.12. 21:25:31

@eßemfaßom meg áll: Én egy viperát vettem, az jól működik ! :)
Elektromos bármit viszont nem vennék tőlük, viszont szó nélkül minden visszafizetnek az igaz.
Még vissza se kell küldeni! Nyilván ők is tudják, hogy szar :D

kunzoo 2022.01.13. 07:13:20

@midnight coder:
Aztán mikor a gyereked megsérül valamilyen veszélyes játéktól, esetleg leég a házad a karácsonyfaizzótól....tessék emelt fejjel tűrni. Nem rinyálni.

Reggie 2022.01.13. 10:02:25

@midnight coder: Sot, epitesi engedely es statikai szakvelemeny se kelljen, mindenki epitsen azt amit akar, abbol amit akar. Mint az allatok.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2022.01.13. 10:08:37

Gyakorlatilag a veszélyes (elektromos) termékek zöme a Tescóban és az Auchanban (és a többi áruházlánc üzleteiben) is kapható időnként, sőt átmatricázva gyakorlatilag minden európai internetes-, barkács- és műszaki áruházban. Ami valóban probléma, az az, hogy a termékeik leírása messze nem teljes körű.
Az ár- és fuvardíj képzés is problémás, gyakorlatilag a legtöbb termék árának a fele a szállítási (és a már általuk fizetett vámkezelési) díj és az ÁFA. A katalógusban szereplő ár a többszörösére nő a termékre kattintva. Kb. olyan stílusú a marketingjük, mint a török edényeket svájciként árusító házaló gáborcigányoknak.

GöTi 2022.01.13. 15:07:47

A Canon objektívekhez nem adnak tartozékként napellenzőt.
Objektívet sokan árulnak, mert egy eladás nagy hasznot hoz. Napellenzőt az objektívemre két magyar cég tartott 24 eFt/darab, egy illeszett csatlakozású kemény műanyag csőért. Normális világban a kereskedők felkínálnák az objektív vásárlójának azonnal a portékát, ha már a Canon ilyen hmmm. sajátos cég.
A WISH-től szállítással egytt Canon felirat nélkül 6 eFt-ért szereztem be. Tökéletesen illeszkedik.
A 24 eFt/darab versus 6 eFt/darab - na ez fáj a sok mihaszna, pofátlan, élősködő lánckereskedőnek!
A politika is ezt tükrözi vissza.

CoolKoon 2022.01.13. 15:32:42

@kvp: "Az Amazon eseten elvileg az EU-ban nem forgalmazhato termekeket nem jelenitheti meg es nem ertekesitheti a ceg az EU-n belul es ezt elvileg be is tartjak." - Elvileg. A gyakorlatban viszont szinte bármit rendelhetsz onnan is, akár 110V-os fogyasztókat is. Ezt hívják szürkeimportnak amúgy, és bizony a szürkeimpont az ezzel jár (mindig is ezzel járt), nem is értem, hogy mit csodálkoznak ezen egyesek...

CoolKoon 2022.01.13. 15:33:29

@Medgar: Ez igaz, de ócska szarok a többi platformon is vannak szép számmal (bár való igaz, hogy messze nem olyan mennyiségben mint a Wish-en).

CoolKoon 2022.01.13. 15:34:35

@Fasszopó vén tolvaj: "Én egy viperát vettem, az jól működik ! :)" - És még nem törött el amúgy? Ez meglep...

CoolKoon 2022.01.13. 15:35:40

@kunzoo: Tudod, mi az hogy szürkeimport? Pontosan a Wish és társaik. Ha valaki nincs ezzel tisztában és utána maga látja kárát, akkor bizony tényleg ne sírjon, mert ő volt a hülye.

CoolKoon 2022.01.13. 15:41:32

@GöTi: "A 24 eFt/darab versus 6 eFt/darab - na ez fáj a sok mihaszna, pofátlan, élősködő lánckereskedőnek!" - Egyrészt 6000 x 1,27 = 7620 Ft. Másrészt pedig honnan tudod, hogy mi van abban a műanyagban, és hogy nem eszi-e meg az UV a napon, nem törékenyebb-e, és hasonlók? Vagy hogy mennyivel illeszkedik az objektívekhez rosszabbul az eredetieknél?

CoolKoon 2022.01.13. 15:44:07

A franciák ezzel mondjuk tényleg túllőttek a célon, mert amit a Wish-el lerendeztek, az színtiszta kötözködés volt és ugyanezt eljátszhatnák gyakorlatilag bármelyik kínai portállal. Azon kívül pedig jogilag is necces hogy Franciaországban esetleg nem jelen lévő vállalattal kapcsolatban hoznak ilyen kényszerintézkedéseket.

Attól függetlenül, hogy épeszű ember a Wish-en nem vásárol...
süti beállítások módosítása