MoneyBull- A legérdekesebb gazdasági hírek egy hel

Tőzsdére készül a Tesla-gyilkos elektromosautó-gyártó

2021. augusztus 29. - MoneyBull

Az elektromos járműveket gyártó Rivian, egy pénteki sajtóközleményben bejelentette, hogy minden szükséges dokumentációt benyújtott a tőzsdefelületnek, így várhatóan novemberben, hálaadás körül, bevezethetik a társaságot a tőzsdére. Ez lehet az év legnagyobb durranása a szakértők szerint. 

rivian1.jpg

A Rivian eddig is milliárdos befektetésekre tett szert olyan nagy nevektől, mint a Ford, a BlackRock vagy az Amazon. A vállalat az e-kereskedelmi óriás és az autógyártó számára már biztosan készít járműveket, ezért a társaság előzetesen 80 milliárd dolláros cégértékelést kért. 

Az elektromos pickup-gyártó alapítása óta több mint 10 milliárd dollárt kalapozott össze, ami elegendő volt arra, hogy egyből két modellt is kifejlesszenek. Sőt, már megkapták az első 30 000 lakossági megrendelést, melynek gyártását elkezdték és legkésőbb novemberig le is szállítják a vásárlók részére. 

Amennyiben a Rivian valóban 80 milliárdos piaci kapitalizációval lép be az amerikai tőzsdére, ez lehet az év legnagyobb IPO-ja. A cég olyan tanácsadócégekkel dolgozik a bevezetésen, mint a Goldman Sachs Group Inc., a JPMorgan Chase & Co. és a Morgan Stanley.

Bár a vállalat ígéretesnek tűnik, jelenleg egyetlen darab autót sem szállítottak le a megrendelőknek és folyamatos csúszásban vannak. A cég számos problémával találkozott az elmúlt két évben. A Covid-19 járvány, az ellátási lánc zavarai és az alkatrészhiány mind hátráltatja a Rivian valós startját. 

rivian4.jpg

Ennek ellenére a társaságnak nagy tervei vannak. Szeretnének gyárat nyitni Európában, illetve tárgyalnak a texasi Fort Worth városával arról, hogy legalább 5 milliárd dollárt fektetnének be egy gyártóüzem megépítésébe. Az első gyáruk az Illinois állambeli Normalban van, ami egykoron a Mitsubishi Motors szerelőüzeme volt. 

A Riviannak komoly szerződése van az Amazonnal, egyedi kiszállítókocsikat terveztek nekik. Jövő év végéig ebből 10 000 darabot, míg az évtized végéig 100 000 darabot kell átadniuk. Ha idén valóban tőzsdére lép a Rivian, érdemes lesz rájuk figyelni. 

rivian_amazon1.jpg

Fontos: Az oldalon megjelenő cikkek sem részben, sem pedig önállóan nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A cikkek célja nem a befektetési döntéshozatal befolyásolása, csupán válogatás a nagyvilág híreiből. A tőzsdei kereskedés komoly kockázatokkal jár, mentálhigiénés problémákat és csődöt okozhat. Amennyiben most ismerkedsz a tőzsdével, először mindenképpen tanulj. Szerencsére már számos magyar szakirodalom a rendelkezésre áll az ismeretek mélyítésére. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moneybull.blog.hu/api/trackback/id/tr9716673958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása