MoneyBull- A legérdekesebb gazdasági hírek egy hel

Éhen maradhatnak a britek karácsonykor

2021. augusztus 28. - MoneyBull

A londoni brit élelmiszertermelők és szupermarketek megkongatták a vészharangot. Arra figyelmeztetnek, hogy üres polcok várhatják a vásárlókat az év végi ünnepi szezonban, amennyiben a kormány nem lép valamit a brexit és a koronavírus-járvány okozta munkaerő- és sofőrhiány enyhítésére.

covid-ures-polc.jpg

A McDonald's (NYSE: MCD) az Egyesült Királyságban már kénytelen volt levenni a turmixokat és a palackos üdítőket a menüről, a Nando's pedig 45 éttermet zárt be, mert kifogyott a jellegzetes piri-piri csirkéből. A beszállítók azonban további fennakadásokra figyelmeztetnek. A Brexit utáni első karácsonykor az ünnepi alapanyagok is kifogyhatnak. 

A csirkehús-termelés 10%-kal csökkent a Brit Baromfitanács szerint, mert a munkahelyek 16%-a nincs betöltve. Az iparági becslések szerint a karácsonyi pulykatermelés ötödével csökkenhet.

"Ha nem lesz elegendő ember aki dolgozna, akkor nem csak nálunk lesz probléma, hanem az egész ellátási láncban. A munkaügyi válság a Brexit eredménye, az élelmiszer- és italágazatban széles körben beszámoltak munkaerőhiányról." - nyilatkozta Richard Griffiths, a Brit Baromfitanács ügyvezető igazgatója.

A szupermarketek arra figyelmeztetnek, hogy a hiány súlyosbodhat az ünnepi vásárlási időszak előtt. Richard Walker, az Izland szupermarketlánc ügyvezető igazgatója, a BBC Rádiónak elmondta, hogy az üzleteikben néhány termék már hiánycikk, köztük a kenyér és az üdítő. De küzdenek a főszezonhoz szükséges készletek beszerzésével is. 

"Az a hiány, amelyet a fogyasztók a Nando's és a Mcdonald's (NYSE: MCD) esetében látnak, tökéletesen rávilágít arra, hogy a sofőrhiány mekkora hatással van a vállalkozásokra" - mondta Walker.

"Igazán azért aggódunk, mert gyorsan telik az idő, a karácsony egyre közeledik, ebben az időszakban pedig az erős ellátási lánc létfontosságú mindenki számára" - tette hozzá Walker. 

urespolc.jpg

Más élelmiszerboltok is hasonló helyzetben vannak. A Tesco (LON: TSCO) azt közölte, hogy számos termékükből minimális raktárkészlet áll rendelkezésre  és nagyban dolgoznak a beszerzésen, míg a rivális Co-op nyilatkozata szerint, akár 3000 ideiglenes munkaerőt is felvehetnek azért, hogy segítsék a polcok feltöltését. 

"A hiány magasabb szinten van, mint bármikor, amit valaha láttam" - mondta Steve Murrels, a Co-op vezérigazgatója, a The Times című brit lapnak. 

A Közúti Fuvarozási Szövetség szerint az Egyesült Királyságnak azonnal szüksége lenne 100 000 teherautó sofőrre, hogy eredményt lehessen elérni. A Brexit miatt közel 20 000 olyan uniós állampolgár hagyta el az országot, akik ebben a szakmában dolgoztak.

A brit kormány szerint nincsen gond 

"Rendkívül rugalmas élelmiszer-ellátási láncunk van, és jól bevált módszereink vannak az élelmiszer-ágazattal való hatékony együttműködésre. Képesek vagyunk kezelni az élelmiszer-ellátási lánc zavarait"-mondta az Egyesült Királyság kormányának egyik szóvivője.

brexit.jpg

Egyelőre nincs megoldás 

A munkaadók nem tudnak új kollégákat felvenni az Európai Unióból a brit kormány szigorúbb bevándorlási szabályainak és a covid helyzetnek köszönhetően. Ezért néhány vállalat komoly aláírási bónuszt kínál a sofőröknek. A Tesco 1000 font (408 000 forint) azonnali jutalomban részesíti azokat, akik őket választják. 

Úgy tűnik, hogy az egyszeri juttatás sem segíti a cégek többségén. Jelenleg rekordszámú, 1 millió nyitott pozíció található, miközben a munkanélküliségi ráta 5% alatt van. 

Walker álláspontja szerint a brit kormány nagyon hibázott, amikor a kamionosokat kihagyta azon "szakmunkás" listából, ami megkönnyíti a bevándorlást a szigetországba. 

"Az ok egyszerű: a kormány nem ismerte fel időben a teherautó-sofőrök fontosságát és, hogy milyen hasznos az általuk elvégzett munka. Ha azonnal hozzáadnák őket a listához, akkor is közel négy-hat hétbe telne, mire munkába tudnának állni az új emberek. Szükségük lenne papírokra, lakhelyre, PCR tesztre és még fel is kéne őket venni. Tehát ez nem fog menni egyik napról a másikra" - zárta gondoltait Walker. 

Forrás: CNN
Kép forrása: Envato

Fontos: Az oldalon megjelenő cikkek sem részben, sem pedig önállóan nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A cikkek célja nem a befektetési döntéshozatal befolyásolása, csupán válogatás a nagyvilág híreiből. A tőzsdei kereskedés komoly kockázatokkal jár, mentálhigiénés problémákat és csődöt okozhat. Amennyiben most ismerkedsz a tőzsdével, először mindenképpen tanulj. Szerencsére már számos magyar szakirodalom a rendelkezésre áll az ismeretek mélyítésére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://moneybull.blog.hu/api/trackback/id/tr1516672176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senkiember 2021.08.30. 19:11:59

Már készítgetem is az élelmiszer segélycsomagot az UK-ban sanyargó lányom és a családja számára, esetleg néhány ezer forintot is küldünk nekik a megemelt nyugdíjunkból. Persze ha nem lesz elég postás, akkor hiába küldjük a csomagot is. Nem marad más hátra mint a briteknek is meg kell tanulni teherautót vezetni, ráadásul szerencsétlen módon (alig merem leírni) a baloldalon.
süti beállítások módosítása